Same in Australian English

Újlipótból Sydneybe

Helló Sydney!

2019. június 29. 16:08 - Pompidour

Már több, mint két hete megérkeztünk Sydneybe, de még nem történt annyi izgalmas dolog, hogy azt gondoltam volna, hogy megér egy posztot. Végül jobban átgondoltam és lehet, hogy a budapesti 100 fokban lihegve jó lehet azt tudni, hogy itt:

  • az átlaghőmérséklet 15 fok
  • reggel és este bekapcsoljuk a lakásban található egyetlen (elektromos) fűtőtestet és várjuk, hogy ideiglenesen átmelegedjünk mi is és a lakás is
  • van elektromos ágymelegítőnk, amiről én egy hétig nem is tudtam hogy a 'high' és 'medium' fokozaton kívül tud 'low' kapacitásban is működni
  • délután 5-kor megy le a nap, fél 6-kor már éjjeli sötétség van

Úgyhogy nem véletlen, hogy senki nem javasolja úticélnak júniusban Ausztráliát. Megérkeztünk a tél közepébe és az ausztrálok nem nagyon akarnak tudomást venni, hogy nekik márpedig ilyen évszak is jutott. Eddig két helyen laktunk, mindkét helyen a fűtőtest teljesítménye maximum egy sünt tudott volna felmelegíteni és melegen tartani legalább 23 percig. A legjobban úgy tudom szemléltetni az itteni lakások alkalmatlanságát a tél kezelésére, hogy amikor bekapcsoljuk a fűtőtestet, elsőként a kutya az, aki fölugrik az éppen aktuális helyéről és áthelyezi alvópontját a fűtőtest elé, kb. 10 centiméterre a fűtőszálaktól. 

Mondjuk annyi öröm van az ürömben, hogy így még mindig van 2 hónapom elérni a tökéletes alakot a strandszezonra.

Illetve, hogy itt még tart a spárgaszezon. Habár, az is lehet, hogy itt mindig spárgaszezon van, mindenesetre imádom, hogy annyiféle friss zöldség kapható a boltokban és nem kell hatszáz különbözö helyre elmennem ahhoz, hogy beszerezzek alapvető, jó minőségű élelmiszereket. A polcokról halomban ugrik rám a különböző egzotikus gyümölcs (melyeket még távolról, de azért érdeklődéssel figyelek), kb. minden sarkon van egy friss halas üzlet és tényleg minden, de minden kapható a szupermarketekben egyáltalán nem irracionális áron. Végre itt olyan a kenyér, hogy akár egy hétig is eláll, csak szabadtartásból származó tojás kapható, átlagosan két hűtő csak a különböző steakeknek van szentelve (van kenguruhús is) és az önkiszolgáló kassza nem egy nyűg, hanem egy dolog, ami valóban működik.

De tudom, hogy mindenkit csak a képek érdekelnek. Úgyhogy itt van pár kép Bondi Beach-ről, Sydney ikonikus, 1 km hosszú strandjáról, ahol csúcsszezonban, akár 40 ezren is strandolhatnak és/vagy szörfözhetnek. Habár a víz még most is 21 fokos én egy fejes helyett eddig csak egy megfázással ugrottam neki a kinti életünknek. Nemcsak Bondi Beach-en van úszómedence (angolul ocean pool és ide most mindenki képzeljen el egy napszemüveges smileyt) a strand mellett, ahová bele-belecsap a hullám, hanem még kb. 70 másik strandon. A nagyrésze ezeknek a medencéknek ingyenesen használható, de a Bondi beachen lévő medence, ahol van szauna is kb. 2000 forint.

img_2755.JPG

img_2759.JPG

Bondi Beach-ről vezet egy könnyű, elvileg 14 kilóméteres túra végig a parton, átmenve más partokon és turistahegyeken, semmi egetrengető, de én imádtam, főleg ezeket az óceáni medencéket. De nemcsak a medencéknek szorítottak helyet, hanem a világ egyik legszebb kilátással bíró temetője is ezen az útvonalon fekszik egy kis domb tetején (Weverley cemetery). Feltámadás esetén rögtön tigrisugrással lehet a vízve vetődni a szikláról a szerencséseknek.

download_20190629_233227.jpg

download_20190629_233232.jpg

download_20190629_234938.jpg

 

komment
Címkék: strand beach bondi

A bejegyzés trackback címe:

https://idoeltolodas.blog.hu/api/trackback/id/tr6314917782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása